9 Nisan 2012 Pazartesi

Kendimce pratik bilgiler 1



Bunlar naçizane kendi gördüğüm, yaşadığım birtakım pratik bilgiler. Paylaşmak istedim, devamı da gelecek...
  • Maydanoz, dereotu, marul vb. yeşillikleri buzdolabında daha uzun süre saklamak için güzelce yıkayın, bir miktar sirkeli suda bekletin, yıkayın ve bir havlu sererek bir süre kurumasını bekleyin. Kağıt havlu döşediğiniz saklama kabına yeşillikleri yerleştirin ve ağzını sıkıca kapatın. Yeşillikleriniz bir haftadan daha uzun bir süre sararmadan ilk günkü gibi kalacak, bu durum kullanım için de çok pratik olacaktır. Eskiden maydanoz vs aldığımızda yarısını biz, diğer yarısını da çöp yerdi, artık hepsini biz yiyoruz.
  • Tavuk yada eti marine etmek için en az bir gün önceden eti süt ve zeytinyağına yatırın. Süt eti çürütecek, zeytinyağı yumuşatacak bu sayede et kurumadan yumuşacık pişecek demektir. Sütün eti çürütmesi olumlu anlamda kullanılır. Buna sarımsağı eklemeyi de unutmayın, varsa taze otları da, biberiye, kekik gibi...
  • Buzdolabınızın kötü kokmasını ve bakteri üretmesini engellemek için herşeyi ağzı kapalı halde muhafaza edin. Koku oluşumunu engellesin diye bir bardağa yarısına kadar sirke koyun, dolabınızın kapağına yerleştirin. Sirke bütün kokuları emecek, dolabınız ferah ferah kokacaktır.
  • Yumurta haşlarken haşlama suyuna biraz tuz atarsanız yumurtanız daha kısa sürede pişer.
  • Artık vazgeçilmezimiz olan su kaynatma makinelerini( ketıl deniyor ya) yada kireç tutan çaydanlıklarınıza biraz sirke ekleyin. Üzerini suyla doldurun ve kaynatın. Kireçten eser kalmayacaktır.
  • Zamanla lekelenen, hatta  kararan çatal bıçak ve bu tür araçlarınızı bulaşık makinesinde yıkarken kapağına ayda bir çamaşır suyu dökün, hepsi pırıl pırıl olacak.
  • Yoğurt mayalarken mayasına bir tatlı kaşığı bal yada toz şeker ilave ederseniz daha lezzetli bir yoğurdunuz olacaktır, ayrıca faydalı bakteriler şekeri severler, bu da yoğurdun mayalanmasını garanti eder.
  • Fırınınızı temizlerken Sirke kullanın. Aksi takdirde fırınınızı çalıştırdığınızda kalan deterjan artıklarının yeni pişen yemeğinize transfer olma olasılığı çok yüksek.
  • "Soğan beni ağlatmasın" diyorsanız biraz buzdolabında yada dondurucuda soğutun. Soğuk soğan suyunu salamayacak, dolayısıyla sizi ağlatmayacaktır.
  • Pataeslerinizi buzdolabında saklarsanız yeşermez ve tomurcuklanmazlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.