9 Nisan 2012 Pazartesi

Zeytinyağlı semizotu


Yoğurtlusu, salatası, zeytinyağlısı...Hepsi de çok güzel olur. Şimdi tam zamanı, pazarda bol bol var, çok da ucuza. Yine bir bağını 50 kuruşa satıyorlar. Demir ve C vitamini açısından zengin, sayısız faydasının yanı sıra uzmanların özellikle diyette iken  bolca tüketilmesini önerdiği çok da lezzetli bir bitki semizotu. Özellikle çiğ tüketilmesinin daha faydalı olduğu biliniyor bir çok sebzede olduğu gibi. Çok pişirmek her zaman sebzeleri besin değeri kaybına uğratıyor. Ama ben bu yıl daha ilk kez eve giren semizotunun çok sevdiğim yemeğini yapmak istedim öncelikle, bir dahakine salatasını yada yoğurtlusunu da yaparız. Nasılsa çıktı artık, her hafta alınır bizim eve.


Malzemeler:
  • 1 bağ semizotu
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 büyük boy domates
  • 2 yemek kaşığı pirinç (pirinci önceden sıcak suyla ıslatın )
  • zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • tuz
  • sarımsaklı yoğurt


Semizotunu güzelce yıkayın. Dikkat edin ve tepeleri tohumlu olmayanları alın. Semizotunu mümkünse elinizle yada metal olmayan bir bıçak ile doğrayın. Bu güzelliğin tüm vitaminini kaybetmeyelim değil mi? Soğanı küp küp doğrayın ve yağda kavurun. Üzerine salçayı ve doğranmış sarımsağı ekleyin. Domatesi de küçük küçük doğrayıp, tuzunu da ekleyip tencereye atın. Suyunu salınca önceden ıslattığınız pirinci ve semizotunu ilave edin. Pirinçler piştiğinde ki, çok pişmesini beklemeyin, çünkü siz ocağı kapattıktan sonra pirinç pişmeye devam edecek, tam kıvamına gelecektir. O yüzden çok pişirmeye çalışmayın pirinçleri ki, semizotları da vitaminlerini kaybetmesin. Üzerine sarımsaklı yoğurtla servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.