Güneydoğu Anadolu turuna çıkana kadar kendisinden haberdar olmakla birlikte firiğin tadı hakkında bi fikrim yoktu. O güzel tur sayesinde Güneydoğu Anadolu' nun muhteşem mutfağının da anlatıldığı kadar olduğunu anladım. Çiğköfteler, lebeniye,bayram yuvarlaması, oruk, kaburga dolması, künefe... Ve adını şu an hatırlayamadığım daha nice lezzet. Her şehrin kendine özgü ve nefis tatları var. Tabi böyle bi tura katıldığınızda (gerçi bizim her tatilimizin sonu aynı oluyor) valizlere sığamadan, elinizde envai çeşit poşet ve çantalarla dönüyorsunuz.
Firik aslen Antep' e özgü bir bulgur çeşidi. Buğday başaklrını tam sararmadan toplayıp, yapraklarını ateşte yakarak tanelerini ayırıyorlar. Hafif yanık tadı da oradan geliyor. Rengi de bulgura göre daha yeşil. Son yıllarda artık marketlerde de bulabildiğimiz yöresel ve farklı bir tat.
Sadece firikten bir pilav yaparsanız tadı biraz ağır oluyor bana göre. O yüzden en güzeli bulguru da kullanmak. Nitekim "Nasıl pişirelim" soruma satıcının verdiği cevap da aynen bu yönde olmuştu.
- 250 gr kuşbaşı dana eti yada kuzu eti
- yarım su bardağı firik
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 büyük boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 3 tane yeşil biber
- 2 tane kırmızı biber
- 1 su bardağı haşlanmış nohut ( ben nasıl olduysa nohut koymayı unuttum, bazen oradan oraya o kadar çok koşuşturuyorum ki bazı şeyler unutulabiliyor galiba)
- tereyağ+ zeytinyağı
- tuz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.