11 Aralık 2015 Cuma

Haşhaşlı çörek

İçine hafif şeker atılmış olmalı, bayılırım...
Biraz da ılık olacak, yanında ince belli, demli ve şekersiz sıcacık bi çay...
Off!


Hamur işlerini tümden çok seviyorum evet, yapmayı da, yemeyi de, yedirmeyi de...
Bu da çok başarılı bir çörek tarifi, deneyiniz!



Kaynak: ( kekevi )

  • 1 su bardağı ılıktan sıcağa yakın su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 su bardağı kadar zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 yumurta ( sarısı üzerine )
  • 4 - 4,5 su bardağı un
İçine sürmek için:

  • 1 su bardağı öğütülmüş haşhaş
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı


Su, maya ve şeker üçlüsünü karıştırıp, kabarması için 5 dakika izin verin. Yağ, yoğurt, tuz ve yumurta akını, unun bir bölümü ile birlikte ekleyip yoğurmaya başlayın.
Un ilave ederek yoğurmaya devam edin ve ele yapışmayacak, yumuşakça bir hamur elde edin.
Hamuru dinlenmesi için üzerini nemli bir bezle örterek ılık bir yerde bırakın. Yaklaşık bir saat bekleyin.
Hamuru 6 eşit parçaya bölüp, hafif unlanmış tezgahta, fazlaca inceltmeden açın.
Üzerine yağ + haşhaş karışımından sürün. Diğer hamurları da aynı şekilde açıp, her birinin arasına yağlı haşhaşlı karışımdan sürüp, üst üste koyarak altı katı tamamlayın. Altı katın tam ortasından ikiye bölün ve kestiğiniz "D" şeklindeki altı katı diğer altı katın üzerine koyun ve 12 katlı bir "D" şeklinde hamur katmanı elde edin.
Ortalama 2 cm uzunluğunda şeritler kesin ve hamuru burarak yağlanmış tepsiye yerleştirin.


Üzerine hafif sulandırılmış yumurta sarısını sürün ve önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirin.


Benim lezzet katkım, daha doğrusu kendi damak tadımdan bir fikir: Haşhaşlı karışımı sürdükten sonra üzerine az miktar toz şeker serpiştirin. Bunu her katta yapabilirsiniz. Şeker miktarını az tutmak yeterli. Bu haliyle bence tamamdır.

1 yorum:

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.