25 Aralık 2015 Cuma

Saadet' in babaanne keki ( iki renkli kek )

Bi akşam " hadi! " dedik ve çat kapı girdik içeri. Bazı insanlar öyledir, ne zaman gitseniz, arasanız, çağırsanız, dar günde, zor günde, iyisinde, kötüsünde sana açıktır kapısı. Senin de ona, boş dönmeyeceğini bilir. Öyle bi akşamda bu kek kardeş yeni pişmiş haliyle ve tüm ılıklığıyla (en sevdiğim hal, kekin ılık hali ), fırından çıkıp çayımızın yanına konuk oldu. Hamileyim bu arada, son zamanlar, Melek henüz annesinin karnında durumları!


O gün bugün yaptığımda tadı ve kabartısından emin olduğum harika bişi kendisi. 
Arkadaşımın da dediği gibi aslında, bu tadın kaynağı biraz da ev yoğurdu, köy yumurtası, saf zeytinyağı, karbonat falan...


Tarif, artık ezberden...
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 limon kabuğu rendesi ( portakal da olur, mühim olan aroması)
  • 1 paket karbonat ( yada 2 tatlı kaşığı )
  • 1 paket vanilin
  • istediğiniz kadar kakao (2-3 yemek kaşığı kadar mesela)
  • aldığı kadar un (2-3 su bardağı kadar)

Un ölçüsü aslında her tarifte böyledir, kullanılan malzemeye göre değişir. Yoğurdun suluysa oran artar mesela, siz de ona göre ayarlayın şekerim.
Yumurta ile şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın. Ardından yağ, yoğurt, limon kabuğu rendesini ekleyin ve karıştırın.
Eleyerek unu, karbonatı ve vanilini ekleyin. Yağladığınız kek kalıbına karışımı dökün, sadece yarısı kadarını tabiki. Kapta kalan kısma kakao ekleyip karıştırıp onu da diğer hamurun üzerine ekleyin. Varsa dövülmüş fındık eklenebilir, zira çok yakışıyor, ben illaki kullanırım. Yoksa da susam, çok severim. 


180 derece önceden ısınmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Keke batırdığınız çubuk temiz çıktıysa keki çıkartıp dinlendirin. Yanına çay yapın, en sevgililerle yiyin!


Bizim dünkü kekimizi Nazoşumuz yaptı, bizzat iğneden ipliğe....Yumurtasını da o kırdı, ununu da o eledi, yağını yoğurdunu falan. Çırpma zaten eskiden beri ona aittir. Olay başladığında basamağını alır gelir öteden beri. Biz onunla oturur yemek programları falan izleriz, cidden. Ara sıra bakarım suratına, öyle laf olsun yada ben seviyorum diye değil gayet ciddi ciddi izler bu programları... İlgisi var herhal!
Yaptı, etti en sonda da elbette, hepimizin bi gün bi yerde mutlaka yaptığı üzere dibini sıyırdı. Sonuç "Hadi banyoya Nazoş!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.