2 Nisan 2012 Pazartesi

Fırın sütlaç

Sütlaç...Hele bir de fırında üstü kızarana kadar kalıp başka bi boyuta ulaşmışsa...Kaşığı batırdığınızda kırılan kabuğun altından yumuşacık, sulu, pirinci ortama uyum sağlamış kendi başına buyruk halinden eser kalmamış bi sütlaçsa tabağınızdaki size afiyet olsun. İşte benim karşımdaki bu nefis şeyin tarifi:

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 silme yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik pirinç

İşe pirinci yıkayıp, sıcak su ile ıslatmakla başlayın. Bunu en az 1 saat önceden yapmalısınız. Pirinçlerin suyunu döktükten sonra elinizle pirinçleri ezin. Böylece pirinçler kırılacak ve ağza daha yumuşak ve pirinç olduğunu belli etmeyen bir halde gelecek. Tencereye 1 bardak su koyun ve önceden ıslattığınız pirinci ara sıra karıştırarak pişirin. Bu iş için çırpma teli kullanın. Pirinçlerin piştiğine emin olduğunuzda tencereye sütü boşaltın. Bu arada pirinç suyunu çekmiş olacaktır. Sütün ısınmasına izin vermeden nişastayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kaynayan sütlaca şekerini de ekleyin, 1-2 taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alın ve ısıya dayanıklı fırın kaplarına sütlacı boşaltın. Fırın kaplarınızı fırın tepsisinin üzerine koyun. Sütlaçların fırının içinde tekrar pişip taşmalarını önlemek amacıyla tepsiye kapların yarısına kadar gelecek şekilde kaynar su koyun.



 Fırını en yüksek sıcaklığa ayarlayın. Tepsiyi fırının en üst katına yerleştirin ve üstü kızarana kadar pişirin. Fırın sütlacınız servise hazır.


Fırına yerleştirirken beş olan tabak sayısı fotoğrafını çekene kadar üçe düştü. Fırından çıkar çıkmaz saldırıya uğradılar tarafımızdan...

4 yorum:

  1. sütlaç'ı sevmeyen yoktur herhalde ellerin dert görmesin..

    YanıtlaSil
  2. bir gün size de yaparım birlikte yeriz, ben de çok seviyorum...

    YanıtlaSil
  3. yumurta koymadan nasil uzeri kizarmaktadir ?

    YanıtlaSil
  4. Şekilde görüldüğü gibi...
    Zaten onun üzerine yumurta sürsem ben o sutlaca ağzımı sürmem...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.