24 Nisan 2012 Salı

Karides güveç




Balık restoranına gittiğimizde gözlerimin titizlikle aradığı ilk şey karides güveç olur her defasında. Jumbo karides kullanıldıysa yapımında, yani karides eti ağzınıza geliyorsa lokma lokma...  Bu şöleni anlatmaya sözler yetmez, tadını çıkarın. 
En son balık almaya gittiğimizde balıkçımız bize artık yiyebileceğimiz son taze karidesin bu olduğunu söyledi. Zaten gözüm vardı, bu söz üzerine hemen atıldım paketin üzerine. Kendiniz temizleyecekseniz eğer biraz titizlik gerektiriyor. Kabuğundan çıkartması kolay. İşin zor kısmı bağırsağını söküp atmak, biraz özen istiyor dediğim gibi. Ama  geriye de muhteşem bi lezzet kalıyor. Bugün de çok kolay bi tarifini veriyorum karidesin. 




  • 500 gr karides
  • 4-5 tane yeşil biber (varsa kırmızı kapya biberi de koyun, yakışır)
  • 2 büyük domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • tuz, karabiber, taze nane ve taze fesleğen
  • mutlaka tereyağı tavsiye ederim, ama tercih sizin zeytinyağı da yakışır
  • defne yaprağı
  • rendelenmiş kaşar peyniri
Karidesleri tereyağında kavurun. Kavrulurken soya sosunu ekleyin. Soğanı ince ince doğrayıp tavaya atın. Bu arada bir tane defne yaprağını da tavanın içine bırakın. Kavrulan soğana ince doğradığınız biberleri ekleyin. Dövülmüş sarımsağı, biber salçasını ve domatesi de biberler kavrulduktan sonra tavaya atın. Domatesin ardından tuzu ve karabiberi ve taze baharatları ekleyin. Bu ara tam mevsimi, siz de benim gibi taze taze tüketebilirsiniz bu otları. Küçük bir saksı ve biraz toprakla, mutfağınızda bile yetişebilirler. Malzemeler piştiğinde ve yemeğiniz suyunu çektiğinde ocağın altını kapatın. Defne yaprağını da çıkarmayı unutmayın.
Güveç kaplarına paylaştırdığınız karidesin üzerine kaşar peyniri serpin ve önceden ısıttığınız fırında üstü kızarana kadar bekletin. Fırını yüksek ısıya ayarlayın, güveçleri de fırının üst rafına yerleştirin. İsteğimiz sadece üzerinin kızarması çünkü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.