Üstelik ekmeğinizin içine dilediğiniz malzemeyi koymak gibi de bir lüksünüz oluyor bu sayede. Yani ekmeğin besin değerini istediğiniz şekilde artırabiliyor ve bunu damak tadınıza göre ayarlayabiliyorsunuz.
Kendimi bildim bileli akşam yemeklerinde ekmek yemem ben, öyle alışmışım. Tabi açlıktan gözüm dönmediği sürece. Açlığa hiç tahammülüm yoktur, sabrım da. İştahlı biri olduğumu belirtmiştim daha önce, açken çekilmez olduğumu da belirtmeliyim, kocam ve kızım gibi...
Aynı zamanda evde bu şekilde pişen bu ekmek doyurucu da oluyor ve beyaz ekmek gibi dilimler birbirini kovalamıyor.
Sıra geldi ekmeğimizin malzemelerine:
- 1,5 fincan oda sıcaklığında su (20 derece)
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 3,5 fincan beyaz ekmek unu
- 1 çay kaşığı beyaz şeker
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 2 yemek kaşığı keten tohumu (kesinlikle öğütülmüş)
- 2 yemek kaşığı susam
- 2 yemek kaşığı çörek otu(öğütülmüş de kullanılabilir)
Niye bu malzemeleri koyuyoruz ekmeğimize? Onu daha da zenginleştirmek için...
Öncelikle keten tohumu B12 içeren tek bitkisel kaynak. Bunun yanısıra omega 3,omega 6 ve omega 9 barındırıyor. Kabızlık için doğal bir ilaç, kalp ve damar sağlığı için de önemli.
Peygamber efendimiz bundan asırlar önce " Şu kara tanede ölümden başka herşeye deva vardır" demiş çörek otu için. Benim başlı başına kullanma amacım ise bağışıklık sistemini güçlendirmesi . Aynı zamanda içinde hücre yenilemesine yardımcı ve vücut tarafından üretilemeyen doymamış yağ asitleri mevcut. Biz eskiden sadece pasta böreğin üzerine süs olsun diye atardık ama bu kadar faydası olduğunu öğrenince uzak duramıyoruz artık.
İşte bu yüzden birbirinden faydalı bu üç maddeyi ekmeğime mutlaka ekliyorum ve kesinlikle faydasını görüyoruz. Denemek gerek...
on parmağın bin marifet var ellerine sağlık...
YanıtlaSilyok canım, elimden geleni yapıyorum işte. Bir de çok seviyorum bu işleri. insan sevince güzel şeyler çıkyor ortaya...
YanıtlaSil