14 Şubat 2013 Perşembe

Karides ve kalamarlı noodle ( deniz ürünlü noodle)

Denizden çıkanlar tadıyla, bereketiyle beni büyülüyor. Bunca yıl neden bu kadar uzak kalmışız birbirimize, anlamak güç...
Karidesi, kalamarı, midyesi, yengeci, ahtapotu, çeşit çeşit balığı...(Buzlukta bir adet ahtapot beni bekliyor bu arada! Ne yapmalı, nerelerde pişirmeli onu...Evden taşınırken belki de...Arkamızda ahtapot kokusu bırakarak! Yoo ben kötü biri değilim! ) 
Midye deyince de midye dolma yada tavası gelmesin aklınıza. Yunanistan' ın o en güzel adalarından biri olan Mikanos' ta öyle güzel bir midye güveci yedik ki biz, eşimin parmakları da gidiyordu arada. Aynısını sonra evde de denedim, arkadaşlarımızla bile tanıştırdık bu yeni tarifi, Mikanos usulü midye güveç diyerek! Ballandıraraktan, afiyetle.


Tekrar gidilesi, görülesi yerler...




İspanya tatilimizde, Barcelona' da yediğimiz o mükemmel paella yada  mesela...Kendimize orada da bir Türk bulmuştuk. Yemek yediğimiz restorandaki kadın Türk' tü ve ekmeğin dilimle satıldığı bu ülkede bize epey yardımcı olmuştu! Birkaç gün üst üste deniz mahsullü paella yememe rağmen doyamamıştım bu güzelliğe. Hala da hasretle anarım o tadı...Bazen "ben de mi yapsam acaba?" derim, sonra başka zamana ertelerim. Kimbilir belki bir gün denemek kısmet olur...


O kocaman tavadaki paellalar sadece bir kişilik, o kadar lezzetli ki, emin olun bitiyor. Biraları da çok tatlı ve hafif, dolayısıyla koca koca bardaklarda içiliyor.

Deniz ürünlerini buluşturmaya, özellikle noodle ile biraraya getirmeye bayılıyorum. İçine biraz da midye lazımdı belki ama malesef, o an yoktu mutfağımda...


  • yarım paket noodle
  • 200 gr karides
  • 200 gr kalamar
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 kase doğranmış siyah zeytin
  • 1 küçük kase haşlanmış mısır
  • 2-3 tane kırmızı biber
  • soya sosu
  • zeytinyağı
  • 1 tane domates
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 su bardağı krema

Karidesler temizlenmiş, kalamarlar sodada beklemiş olmalı. Zeytinyağı koyduğunuz tavaya önce karidesleri sonra kalamarları atın ve pişirin. Karideslerin piştiğinden tam olarak emin olduğunuzda kalamarı atın tavaya. Zira kalamar için 2-3 dakikalık bir pişme süresi yeterlidir, yoksa sertleşmeye başlayabilir. 
Ardından yarım ay şeklinde doğradığınız soğanı ve sarımsağı, soya sosunu, doğranmış kırmızı biberi, rendelenmiş domatesi, mısırı sırasıyla ekleyin.
Bu arada Tavuklu, sebzeli noodle tarifinde de olduğu gibi noodle için çok fazla haşlama yapmaya gerek yok. Bol tuzlu kaynar suda 1-2 dakika haşlayın, sonra ocakta alın, gerisi sosla pişsin. 
Haşladığınız makarnayı da tavaya alın ve birlikte biraz kaynaşmalarına olanak tanıyın. Eğer bu noktada noodle sert gelirse size yaptığınız makarna suyundan bir miktar ilave edin. Hem böylesi daha lezzetli olacaktır. 
Ardından kremayı ekleyin ve şöyle bir karıştırdıktan sonra ocaktan alın.


Servis yaparken dilimlenmiş siyah zeytin ve biraz yeşillik kullanabilirsiniz.
Noodle işte, tek başına mükemmel bir öğün oluşturacak kadar güzel, asil ve lezzetli...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.