15 Mart 2012 Perşembe

Mercimek köftesi



Bulgurun her hali makbuldür benim için, her hali mükemmeldir. Bizim evde  de bolca çeşidi pişer. Sebzeli bulgur pilavı, yoğurtlu bulgur köftesi, kısır (ki çok da güzel yaparım),mercimekli bulgur pilavı ilk aklıma gelenler...Bugünde mercimek köftesindeydi sıra.

  • 1 bardak kırmızı mercimek
  • 2 bardak ince kısırlık bulgur
  • 2 büyük kuru soğan
  • 4- 5 tane yeşil soğan
  • yarım bağ maydanoz
  • biber salçası
  • domates salçası
  • tuz, pulbiber, isot
  • zeytinyağı
Mercimeği yıkayıp ocağa koyun. Üzerine yalnızca 3 parmak geçecek kadar su ekleyin. Çok su koymamaya özen gösterin, iyice pişince üzerine bulguru ekleyin, şöyle bi karıştırın, tencerenin kapağını kapatın, demlenmeye bırakın.
Bu arada maydanozu ve yeşil soğanı ince ince doğrayın. Kuru soğanı da ince ince doğrayıp zeytinyağında kavurun. Soğan ne kadar ince doğranırsa yemeğe o kadar çok lezzet verir, ama asla rendelenmemeli yada robottan geçirilmemeli. Yani suyu çıkmamalı soğanın.
Demlenen bulguru genişçe bir kaba alın. İçine 2 kaşık biber, 2 kaşık da domates salçasını, pul biberi, isotu (ben acıya çok düşkünüm, isot konmayadabilir, benim acı ayarım yok çünkü), tuzunu ekleyip yoğurmaya başlayın. Güzelce yoğrulduktan sonra içine yeşil soğanı ve maydanozu ekleyip bir daha yoğurun. Elinizle şekil verdikten sonra marul, turşu biber, domates eşliğinde size afiyet olsun.
Zeytinyağı burada önemli bir role sahip, çünkü köftenin nemlenmesini ve şekil almasını o sağlıyor. Elinizi korkak alıştırmayın. Bir Aydınlı olarak diyebilirim ki zeytinyağından zarar gelmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.