9 Mayıs 2012 Çarşamba

KISIR...


İşte benim vazgeçilmezim, kötü gün dostu, mutfağımın en kolay ama bir o kadar da ağız sulandıran yemeği... Yada salatası, siz nasıl adlandırırsanız...Kötü gün dostu dedim çünkü kısır malzemeleri her an evinizde bulunan malzemelerdir ve "ya, bugün değişik bişeyler mi yesek?" dediğimiz zamanlarda yada  eşimin işi gereği yalnız kaldığım zamanlarda canım pek bişey yemek istemediğinde canımın çektiği tek şeydir! Özellikle anne sütüne katkısı olduğunu düşünüyorum, şu açıdan; kısır yediğinizde ona mutlaka turşu, çay yada ayran eşlik eder ve bu arkadaşlar yapıları gereği sizi gün boyunca bol bol susatırlar. Sonuçta günün geri kalanında bol su içersiniz. Bu da size daha fazla süt olarak geri döner. Emziren bir anne için özellikle ilk aylarda sütü en önemli şeydir ve neyin ne kadar süt yaptığı üzerinde kafa yorulur durur. En güzel kaynak sudur arkadaşlar, tecrübeyle sabittir. Bol su için, her daim...
Bugüne kadar gördüğüme göre herkesin kısır yapışı farklı...Bu konuda kendimi asla küçümseyemem, güzel kısır yaparım. Tabi bu konuda kimden el aldığıma dönüp bakmak lazım. Nurlar içinde yat güzel annecim, senin güzel ellerin bi başka yapardı zaten herşeyi, başka bi tat katardı sanki o eller her yemeğin içine. Evimize misafir gelmeden önce sipariş verilirdi hatta, ille de kısırından yap bize diye...Gizli gizli aşırır dururdum misafirler gelmeden, doyamazdım ama. Her defasında da gözüm kalırdı, çünkü her defasında koca bir tencere kısırdan geriye hiçbirşey kalmazdı...
 Bir de benim güzel annemin yöntemiyle yapın bakalım şu kısırı.
  • 2 su bardağı kısırlık bulgur
  • 2 tane büyük boy kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 4-5 tane yeşil soğan
  • zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • nar ekşisi
  • yarım limon suyu
  • maydanoz
  • marul
  • varsa taze nane
  • tuz, pulbiber, toz kırmızı biber, kuru nane, isot
Öncelikle bulguru cam yada metal bir kapta sıcak su ile ıslatın. Asla plastik kap kullanmayın lütfen. Plastiğin sıcakla yada soğukla besinlere verdiği olumsuz etkiyi mümkünse almayalım. Islatacağınız bulgurun içine salçayı, tuzu ve baharatları koyun ve suyunu eklemeden önce  güzelce karıştırın. Bu arada ıslatacağınız su çok az bir miktar olmalı, öyle bol su ile ıslatmayın. Yarım bardak kadar su koyup, şöyle bir karıştırın. Ardından yarım bardak yada biraz daha fazla suyu da ekleyip üzerini demlenmesi için örtün.
 Bu arada yeşilliklerinizi hazırlayın. Marulu, maydanozu, yeşil soğanı, naneyi ince ince kıyın. Eğer marulun büyükçe ağza gelmesini istemiyorsanız doğramadan önce boylamasına ikiye yada üçe bölerek enini daraltabilirsiniz.
Kuru soğanları da incecik doğrayın ve zeytinyağı ile tavada kavurun. Kavrulunca ocaktan alın, doğrudan bulgurun üzerine dökün ve harmanlayın. Dövülmüş sarmısağı ekleyin ve bu noktada mümkünse karıştırmak için elinizi kullanın. Nar ekşisini ve limon suyunu da ilave edin. En son olarak yeşilliklerinizi de ekleyin ve bir kez daha güzelce karıştırın. 


Yanında domates, salatalık, turşu, acı biber( en sevdiğim tat, en güzel dostum, en cazip güzellik), ayran yada iyi demlenmiş bir çay ile buluşturun bu muhteşem lezzeti. 

2 yorum:

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.