7 Mayıs 2012 Pazartesi

Dürüm köfte yada lavaşta köfte

Hafta sonu bu kadar çok gezersen hafta başı eve geldiğinde de bir sürü iş seni bekliyor olur böyle. Bazen düşünüyorum da -aslında bazen değil bir çok zaman hep aklımda- kadın olmak zor zanaat...Çocuğuna iyi bir anne olmak, çalışan bir kadın olarak işinde başarılı olmak, iyi bir eş olmak, bakımlı bir kadın olmak, ev işlerinde başarılı, iyi yemek yapan, temiz pak bir ev kadını olmak, kendin olmak, kendine zaman ayırmak... Ve hep sizden mükemmel olmanız beklenir, bilemiyorum belki de siz öyle alıştırdınız çevrenizi...Belki de beklentileri vakti zamanında o kadar yükseltmemek lazım...Ama hayatınızda buna değecek birileri varsa o zaman gerisi teferruat oluyor elbette. Ne yorgunluk kalıyor, ne de başka bişey. Karşınızda sizi anlayan, dinlendiren, sevgiyle bakan bir çift göz varsa, yetiyor.
Evde kuru köfte yaptığım zaman yanına lavaş da yapmak hoşuma gidiyor. Çünkü  o lavaşın içine yalnızca domates, soğan bile koysanız ne muhteşem bişey olur.
Üstelik lavaş yapmak çok da kolay, öyle çok zaman da almıyor.
 Bu malzemeden 8 tane lavaş çıkıyor.
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya
  • Aldığı kadar su
Tuz, maya ve unu yoğurma kabına alıp karıştırın. Üzerine azar azar su ilave ederek yumuşak kıvamda bir hamur elde edin. Hamurun üzerini örterek 15-20 dakika dinlenmeye bırakın. Bu arada köfteyi hazırlayabilirsiniz. 
  • 400 gr yağsız kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 dilim bayat ekmek (eğer bayat ekmeğiniz yoksa kurtarıcı olarak ben galeta unu kullanıyorum, 3-4 yemek kaşığı kadar, çünkü bizim evde genelde beyaz ekmek bulunmuyor)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • karabiber, kimyon
Kıymayı, tuzu, baharatları, rendelenmiş soğanı, kıyılmış sarımsağı, ıslatılıp suyu sıkılmış ekmek içini bir kapta güzelce yoğurun. Köftenin güzel yoğurulması önemli, böylece içinde hava kabarcıkları kalmıyor ve köfte pişerken sönmüyor, aynı zamanda malzemeleri güzelce  birbirine karışıyor. Yoğurduğunuz köfteye şekil verdikten sonra yağsız tavada arkalı önlü kızartın. Köfte pişirme işleminiz bittikten sonra aynı tavada çok az miktarda yağ ile biber de kızartabilirsiniz. Tek yapmanız gereken pişerken kapağını kapatmak. Bir sürü biberi bir kaşık yağ ile kızartabiliyorsunuz böylece. 
Bu arada mayalanan hamuru unlanmış tezgaha alın ve 8 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı unladığınız tezgah üzerinde merdane yardımıyla açın. Yağsız tavada arkalı önlü pişirin. 8 parçayı da bu şekilde açın ve pişirin. 


 
Biraz soğan, biraz domates, marul, kızarmış biber, belki biraz da patates( yine aynı yöntemle patatesi de pişirebilirsiniz) eşliğinde  sarın lavaşlara köfteleri. Tabi yanında bir de ayran. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.