16 Mayıs 2012 Çarşamba

Fırında tavuklu pilav





Kim sevmez ki tavuklu pilavı. Hele bir de pilav tavuğun altında, onun yağını suyunu çeke çeke pişiyorsa...Nefis olur. 

  • 2 tane tavuk budu( siz evde tavuğun neresi varsa kullanabilirsiniz, baget de yakışır, bageti pirzola şeklinde açarak da kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı pirinç
  • tereyağ+ zeytinyağı
  • 2 domates
  • 2 patates
  • 2-3 tane biber
  • tuz
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
Tavuğu güzelce haşlayın. Tavuğun suyuna biraz tuz eklemeyi unutmayın. Ayrı bir yerde de pirinci yıkayıp, sıcak su ile ıslatın. Tencerede yağı eritin ve pirinci kavurmaya başlayın. Pirinçler saydamlaşana kadar kavurma işlemine devam edin. Kavrulan pirince nohutu da ekleyip bir dakika da öyle kavurun.
Kavrulmuş pirinci geniş bir fırın kabına alın ve güzelce yayın. Üzerine haşlanmış tavuklarınızı yerleştirin. Ayrı bir kapta salçayı çok az su ile açın ve tavukların üzerine sürün. İnce ince doğradığınız patatesi, domatesi ve iki parçaya ayırdığınız biberleri de pilavın üzerini örtecek şekilde yerleştirin. Pilavın yukarıdan bakıldığında görülmesini istemediğimiz için güzelce örtüyoruz. Aksi takdirde pilavımızın üst kısmı kuru kuru olabiliyor.




Haşlanan tavuğun suyundan 2 bardak tavuk suyunu da kabın kenarından pilava ekliyoruz. Tavuk suyuna tuz eklediğimiz için ayrıca tuz eklemiyoruz. 
Önceden ısıtılmış 250 derece fırında pilav suyunu çekene, tavuğun da üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Zaten ikisi orantılı bir şekilde pişiyor. Sonrasında istediğiniz şekilde servis yapıp afiyetle yemesi size kalıyor. 






Bu arada ben yemeklerimde işlem görmediği ve daha sağlıklı olduğu için deniz tuzu kullanıyorum. 




İlk başlarda oranı şaşırabiliyorsunuz ama zamanla eliniz alışıyor. Çünkü deniz tuzu sanki tadını sonradan veriyor ve ilk zamanlar "senin yemekler biraz tuzlu olmaya başladı sanki hanıııım" diye bir eleştiri ile karşılaşabiliyorsunuz.
 Bu arada biz sofradan  tuzu kaldıralı ise yıllar oluyor. Yemeğin daha tadına bakmadan tuzu boca eden biri olarak tuz alışkanlığımı bırakmada bu yöntemin çok faydalı olduğunu belirtmek isterim. Yemek tuzsuzsa bile kimse yemekten kalkıp, tuzu uygun bir yere koyup sofraya getirme zahmetinde bulunmadı ve bu sayede tuz hayatımızdan önemli ölçüde dışlandı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.