21 Ağustos 2014 Perşembe

Bıldırcın tava yada dökümde bıldırcın...

Yumurtasını bir yaşından sonra, haftada en fazla iki tane olmak suretiyle Naz' a hep yedirdim. Şimdi büyüdü, koca kız oldu, artık daha sık aralıklarla, haftada 2-3 adeti geçmeden yine, hep tüketiyor. Yalnızca o değil, biz de tüketmeye özen gösteriyoruz çünkü tipine aldanmamak lazım. Tavuk yumurtasına oranla kat kat daha fazla demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, A, B1, B2 ve protein içeriyor. Ve bunların her biri de tavuk yumurtasına oranla bıldırcın yumurtasının içinde daha fazla var ve dolayısıyla benim, ailem için tercih sebebim...
Ayrıca çiğ mi pişmiş mi tüketilmeli kısımlarına hiç takılmayın, yok öyle birşey. Diğer yumurtayı nasıl kullanıyorsanız bunu da o şekilde dilediğiniz yerde kullanabilirsiniz. Haşlayarak, omlette, kekte, köftede, çorbanın meyanesini hazırlarken...Nerede isterseniz orada yani...Bazen zenginliği artsın diye diğerinin yanına ilave ediyorum ben.


Daha önce hiç denemişliğim yoktu, hadi bi fikrim olsun diyerekten bir de bıldırcının kendisini pişirdik evde. Eşim hep çok lezzetli olduğundan bahseder dururdu. En lezzetlisini pişirmek adına aklınızda olsun, alırken en irilerini seçin. Zira daha yağlı ve tatlı olacaklar.


Artık pek çok markette satılıyor zaten. Pişirmesi de kolay, yalnız bazı market tavukları gibi 15 dakikada pişmiyor, zaman alıyor biraz. Ama daha farklı ve bence hafif de aromalı bir tadı var.

  • Bıldırcın (kişi sayısına göre )
  • zeytinyağı
  • tuz, karabiber

Bıldırcınları yıkayıp tuz ve biberle harmanlayın. Bu şekilde 1 saat buzdolabında dinlendirin.
Döküm tencereyi iyice ısıtın. Tam olarak kızdığından emin olduktan sonra bıldırcınları tencereye koyun. Ateş yüksek olsun bu noktada.


Etinizi mühürlediğinizde ateşi kısabilir ve artık kısık ateşte tüm lezzetini içinde barındırarak pişmeye bırakabilirsiniz onları. Bu şekilde yaklaşık 1,5 - 2 saat pişirin.
O sırada nefis bi bulgur pilavı hazırlayın ve pişen bıldırcını pilavın üzerine koyarak servis edin. Muhteşem!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.