16 Kasım 2012 Cuma

Perişan kurabiye


Bugünkü tarifim Hatice Sultan' dan...Pamuk elli, güzel annemden...
Çocukluğum komşuluğun harikulade yaşandığı bir apartmanda geçti. Komşuda pişen mutlaka bize de düşerdi. Yemekler alınır, verilir, tabaklar asla boş geri verilmezdi. " Kokmuştur, size de getirdim bir tabak" diye çalınırdı kapılar.
O günlerden bugüne miras kalan onlarca tarif var zihnimde. Her yapışımda, aklımın bir köşesine illaki gelir ve anmadan geçemem eski komşularımızı.
Annem tarif defterine geçirirken, tarifi aldığı kişinin ismiyle yeniden adlandırırdı yemeklerin ismini. Bu kurabiye mesela, Songül' ün Perişan Kurabiyesi' dir. Ahu' nun tuzlu simidi, Gülnihal' in şam tatlısı ilk aklıma gelenler...


Aklıma düştü geçenlerde. İçi şöyle dolu dolu, çerezli...Malzemesi az, şekil vermekle de uğraştırmıyor, kopar at durumu söz konusu...Bir de, uzun zamandır unuttuğum bir tat, özlemişim...

  • 2 su bardağı şeker
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin yada 250 gr tereyağı
  • 4 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yumurta
  • yarım su bardağı ceviz 
  • yarım su bardağı kuru üzüm
  • yarım su bardağı badem
Çerezleri evinizdeki malzemelere göre değiştirebilirsiniz. Bir de kıyılmamış olacaklar mutlaka. Lezzeti katlansın diye!


Yumurta, şeker ve yağı bir kapta karıştırın.
Üzerine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin.
Hamurunuza son olarak çerezlerini ekleyin ve karıştırın.
Tezgahın üzerine aldığınız hamurdan küçük parçalar kopartın ve koparttığınız parçalar üste gelecek şekilde yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin.


6 yorum:

  1. yemiştim bunu adı perişan ama lezzeti harika :))
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  2. severim ama uzun zamandır yapmadığımı hatırladım.en kısa zamanda yapmalıyım.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle hemen yapılmalı...bazı şeyleri yapmayı zamanla unutuyoruz. Sonra bi gün bi yerde aklımıza düşüveriyor ve hasretle yapılıyor hemen. Hayat işte ve zaman galiba...

      Sil
  3. adı perişan ama tadı güzel bir kurabiye canım.ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.