15 Ağustos 2013 Perşembe

Kıymalı patatesli börek

Tatildi, bayramdı derken araya giren mesafenin, bu hoşlukların üzerimde bıraktığı rehavetin de etkisiyle - ki kalıcı olmamasını diliyoruzz! -  uzayan zamanın ne kadar uzadığının farkında bile değilim. Esasen pek farkında olmak niyetinde de değilim. 
Bazen üzerimdekilerle yada kendimle mutlu değilsem eve döndüğümde aynalara dönüp bir kez bile bakmam ben. Hemen onlardan kurtulmaya çalışırım, bir an önce...Aynen o moddayım şimdi, çabucak kurtulmalıyım bu durumdan, bu bir garip suçluluk duygusundan...


Tepsi tepsi börek yapar gönderirdim eşimin eski işyerindeki askerlere, çalışanlara, mesai arkadaşlarına...Değirmendere' deydik o zamanlar. Evimizden yürüme mesafesi ile beş dakika sonrası eşim işyerindeydi zaten. Böreklerin elle tutulabilme sıcaklığında ulaşma ihtimali o derece yüksek ve olasıydı yani. Bir de nöbetteyken gece kayıntıları falan...Büyük bir zevkti hepsi benim için. Oraların sıcaklığı, tadı başkaydı, hala bir tebessüm yüzümüzde...

Kayınvalidemden öğrendiğim ve sık sık tekrarladığım, oldukça benimsediğim bir tarif. Yemelere doyulamayangillerden!


Biraz acısından turşu biberi, bir de soğuk ayran yanında...

Büyük boy bir fırın tepsisi için:
  • 5 yufka
  • 350 - 400 gr kıyma
  • 4-5 tane irice patates
  • 2 tane iri boy kuru soğan
  • tuz, karabiber, pul biber
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağından biraz eksik zeytinyağı
İncecik doğradığınız soğanı bir miktar yağ ile soteleyin. Çok fazla öldürmeden kıymayı koyun ve  kavrulmasını sağlayın. Ocaktan aldığınız kıymaya tuzunu, biberini ekledikten sonra haşlayıp ezdiğiniz patatesi ekleyip karıştırabileceğiniz gibi benim her daim kullandığım yolu seçip patatesleri hiç pişirmeden, yalnızca kabuklarını soyup rendeleyerek kıymalı harca ekleyebilirsiniz. Nefis ve daha az zahmetli, üstelik haşlanmış olsa bu tadı alamazsınız emin olun...
Başka bir kapta süt, yumurta ve zeytinyağını güzelce çırpın. 
Geniş bir zemin üzerine yufkayı serin ve her yerine sütlü karışımdan sürün. Sonra ikiye katlayın ve uzun kenarına kıymalı patatesli harçtan kalın bir şerit halinde koyun. Kalan kısma yine sütlü karışımdan sürebilirsiniz. Sonra çok sıkmadan yufkayı rulo yapın ve U şeklini vererek fırın tepsisine yerleştirin. Bu şekilde tamamladığınız işlemi, kalan sütlü karışımı en üst kata da sürerek ve üzerine susam serperek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri tamamen kızarana kadar pişirin. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.