15 Temmuz 2013 Pazartesi

Sirkeli galeta unu tatlısı ve Ramazan...

Geçen yıl yayınladığım Ramazan yazım anlatıyor aslında çocukluğumun zihnime yer eden  ramazanını ve aslında çocukluğumu...
Ona duyulan saygıyı, bütünleşmeyi, olmayanı düşünmeyi, elden tutmayı, daha bir gönül almayı, en güzeli paylaşmayı...Yalnızca sofradaki yemeği değil, güzel dinimizi, o güzel değer ve geleneklerimizi, birbirimize olan saygımızı...
Eşimle birbirimize sormadan edemiyoruz, "nerde bizim çocukluğumuzda bize öğretilenler?"
Hele bizim yaşadığımız şehirde Ramazan' ın r' sini hisseden, gören, duyan, bilen varsa beri gelsin....
Daha neler dolar taşar bu yürekten ama kendine hakim olmalı, susmalı bu defa!

İftar sofralarına, hele ki mevsim böyle yazsa daha sütlü tatlılar yakışır belki ama benim gözüm yerlerde sürünen kan şekerimi toplayabilmek için daha kuvvetlisine kaymıştır hep...Aslında bu tarif sütlü ve şerbetli hali buluşturan güzel bir sunum. Yapılmalı, denemeli bana kalırsa.



  • 1 kahve fincanı sirke
  • 2 su bardağı galeta unu
  • 2 yumurta
  • yarım su bardağı şeker
  • yarım su bardağı iri kıyılmış ceviz
  • yarım su bardağı hindistan cevizi
  • yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Şerbeti için:

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 damla limon suyu
Muhallebi için:

  • 3 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 6 çorba kaşığı şeker
  • 3 çorba kaşığı tepeleme un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt
İlk bakışta uğraştırıcı bir tarif gibi gözükse de öyle değil aslında, zaman almıyor.
Yumurta ve şekeri çırpm ateli ile çırpın. Ceviz, hindistan cevizi, zeytinyağı, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Galeta unu ve sirkeyi de ekleyerek koyu kıvamlı bir hamur elde edin. Yağlanmış orta boy bir fırın kabına, kaşık yardımıyla bastırarak yerleştirin. Önceden ısınmış 170 derece fırında pembeleşene kadar pişirin.

Şerbeti için şeker ve suyu bir taşım kaynatıp ocaktan almaya yakın limon suyunu ekleyin, ılımaya bırakın.
Ilık tatlının üzerine ılık şerbeti gezdirin.
Muhallebi içn soğuk süte yumurta, şeker, un ve vanilya ekleyip ocağa koyun.Koyu kıvam alana dek pişirip 10 dakika mikserle çırptıktan sonra soğumaya bırakın.
Ayrı bir kapta sütle krem şantiyi çırpıp soğuyan muhallebiye ekleyip karıştırın. Karışımı tatlını üzerine yayıp kavrulmuş hindistan cevizi yada antep fıstığı ile süsleyin. Afiyet bal olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.