4 Haziran 2013 Salı

İtalyan salatası


Mükellef bir sofra demektir benim için, yalnızca salata ve mezelerden oluşan bir  akşam öğünü. Bol tahıllı ekmeğimi bandıraraktan, biraz ondan, biraz bundan... Başka bişeycikler istemem, öyle ana yemeğe falan hiç gerek yok.
Üniversite yıllarında, Ankara' nın en bilinen büyük marketlerinden Beğendik' e gider ,biraz Rus salatası, biraz da yaprak sarma alırdık hazır yemek reyonundan, biraz da ekmek elbette. Sonra alır onu kaldığımız yurdun derme çatma, akla ziyan bahçesinde afiyetle yerdik. Oranın Rus salatasını hala hatırlıyorum, aldığım tat damağımdan ayrılmadı hala. Bayılırdım bu ikiliye, belki de farklı oluşu, bizi o rutinden sıyırışıydı o tatları daha da unutulmaz yapan, başkalaştıran. 
Şimdilerde eşimle de yapıyoruz aynı şeyi, menü biraz daha zengin elbette...
Arabamızın arkasında her daim bizi bekleyen masamız, sandalyelerimiz, buzluğumuz, şemsiyemiz eşlik ediyor bu kez yurdun o soğuk bahçesi yerine bize. Rotamız canımızın istediği, ruhumuzun "işte burası" dediği herhangi bir deniz kenarı, mevsim ne olursa olsun. 
Varolan Rus salatamı biraz daha zenginleştiresim geliyor bazen, o zaman da adı İtalyan salatası oluveriyor. Daha farklı bir adı olabilirmiş bence, uyduramıyorum, benle ilgili belki de!
İçine biraz salam ve kornişon ekleyince, bazen de kaşar peyniri, adı gibi tadı da değişen güzel bir salata oluyor. 

  • 2 tane haşlanmış, küp küp doğranmış patates
  • 2 tane haşlanmış, küp küp doğranmış havuç
  • 1 çay bardağı kadar haşlanmış bezelye
  • 1 kase ince şeritler halinde doğranmış salam
  • yarım su bardağı ince şeritler halinde doğranmış kornişon salatalık turşusu
  • yarım su bardağı süzme yoğurt
  • yarım su bardağı mayonez
  • tuz
Bezelye, patates, havuç, salam ve turşuyu bir kapta karıştırın. Dilerseniz bu karışıma biraz kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz. Ardından mayonez, yoğurt ve tuzu bir kapta güzelce çırpıp, sebze karışımına ekleyin. Hepsi birbirine tamamen karıştığında salatanız hazır demektir.
İsterseniz yarım saat dolapta beklemesine izin verin, değilse de hemen de tüketilebilir, ancak biraz bekletmekte fayda var, daha bir kaynaşsınlar birbirlerine...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.