8 Nisan 2014 Salı

NEVZİNE!

Şimdiye dek tadı damağınıza değmedi ise, hareketlenin lütfen, çünkü nefis bir tatlı. Üstelik içinde bulunan tahin ve pekmez, insana kendini iyi hissettiriyor.


Kayseri' ye gitmeden evvel de defalarca yemiştim nevzineyi. Hani şu alışveriş merkezlerinde sıkça rastladığımız "Kayseri Mutfağı" adı verilen restoranları her seferinde gider bulur ve illaki mantımı yedikten sonra kapanışı nevzine ile yaparım.
Tabi evde yapılan bamabaşka oluyor, doyasıya yeme fırsatı da cabası!


 Naz bu tatlıyı yemeye de yapmaya da bayıldı aslında. Ben hamuru yoğururken her zamanki gibi yanımdaydı ve birden harekete geçti. Gidip basamağını getirdi, ilgili çekmeceden kurabiye kalıplarını çıkardı, bol bol şekil bastı hamurun üzerine. Sonuç, çook mutlu bir Naz ve en az onun kadar mutlu, musmutlu bir anne...Fotoğraf içinse en "kalıp değmemiş" yerleri kullandık, bulmak pek de kolay olmadı aslında...

  • 1 yumurta
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı erimiş tereyağ
  • 1/2 su bardağı tahin
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı irice çekilmiş ceviz
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı pekmez

İşe öncelikle şerbeti kaynatmakla başlayın. Suyu ve şekeri tencereye koyup, şeker eridikten sonra 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın. Üzerine pekmezi ekleyin ve karıştırın. Ardından soğumaya bırakın.
Diğer tüm malzemeleri kurabiye hamuru kıvamında iyice yoğurun. Fırın kalıbınızı yağlamadan, elinizle hamuru yayın. ( ben büyük boy kare borcam kullandım)


Bastırarak düzelttiğiniz hamuru dilimleyin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin.
Fırından çıktıktan 2-3 dakika sonra soğuk şerbetin yarısını tatlının üzerine gezdirin.
Kalan yarısını da dilerseniz servis yaparken kullanın, dilerseniz de 1-2 saat sonra tekrar üzerine gezdirin.

4 yorum:

  1. Mrhaba. En kisa zamanda deneyecegim misafirim geldiginde. Agir olmuyor degil mi?

    YanıtlaSil
  2. Harika ellerine sağlık hem kolay hem de çok lezzetli sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.