10 Şubat 2014 Pazartesi

Yumurtalı çiğ köfte

Çocukluğumun Urfalı komşularıyla gurur duydum hep. Geldiler, alt katımıza yerleştiler ve bizim mutfağımıza o kadar çok şey kattılar, bizi öylesine zenginleştirdiler ki...
Ayda bir iki kez toplanılır, yumurtalı köfte partileri yapılırdı apartmancak...Allahım, mest olurdum, mest!
Çoktandır unutulduğunu farkedip, akşam için biraz kek, biraz börek derken, bir de bundan yapayım dedim, değişik olsun!
Mercimekli köftemden bile üstün tutuldu, çok beğenildi.


Tabi yumurtalı yazınca buraya "ıyy, yumurtalı mııı?" şeklinde tepkiler de oluşmuş olabilir, ama bilenler bilir, Urfa' da etsiz yapılan ve aynı şekilde yoğurularak elde edilen bu köfteye bol zeytinyağında kızarmış yumurta ilave edilir, ki muazzam bişey olur. Hele ki, ılık ılık tüketmek şerefine nail olursanız, tadından yenmez...
Ben henüz 9-10 yaşlarındaki bir çocuğun gözünden, hiç değişmeyen lezzet yakalama sevdasından, onun bitmeyen inceleme ve gözlemlerinden yani kendimden yola çıkarak anlatıyorum size bu tarifi...

  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 3-4 yumurta
  • zeytinyağı
  • 1-2 tane kuru soğan (büyüklüklerine bakarak ayarınızı yapın)
  • 4-5 dal yeşil soğan
  • yarım demet kadar maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • tuz, karabiber, toz kırmızı biber, isot, kimyon, pulbiber
  • 1 tane domates
Aslında domates şart değil, o benim katkım, ancak domatesin bulgura inanılmaz bir lezzet kattığına inanıyorum. Bu keşfi yaptığımdan beri kısır yaparken de,bulguru suyla değil, rendelediğim domatesler ile ıslatıyorum. Bambaşka bi lezzet karması oluyor, şiddetle tavsiye edilir!


Bulguru genişçe bir kaba alın, üzerine rendelediğiniz domatesi, salçayı, tuzu ve baharatları ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yoğurma işlemine devam ederken, arada azar azar ılık su eklemeye devam edin, çünkü bulguru ıslatmıyoruz, ılık yada soğuk su ile yavaş yavaş pişiriyoruz.
Bu arada ayrı bir kapta az miktar tuz ile yumurtaları köpürene, çatala hiç yumurta beyazı gelmeyene dek çırpın. Kızgın tavaya bir çay bardağı kadar zeytinyağı ekleyin ve yumurtayı, yağ iyice ısındığında tavaya boşaltın. Nefis omletin her iki tarafını da güzelce kızartıp, pişirdikten sonra soğumaya bırakın.
Tuzunu biberini son kez kontrol edip ayarladığınız köfteye önce küp küp kesilmiş kuru soğanı ekleyin ve soğan dişe gelmeyecek kıvama gelene kadar (öldürmek demek istemedim) yoğurun. Ardından ince ince doğranmış yeşil soğan ve maydanozu da ekleyin ve yoğurma işlemine devam edin. Bu arada elbette bulgur da pişmiş hale gelecektir.
Ilıyan (ki ben hiçbir zaman ılıyana dek bekleyebilmiş değilim, dumanı üstünde koyarım ve başlarım elim yana yana yoğurmaya) yumurtayı köfteye ekleyin, yağıyla birlikte ve tekrar yoğurun. Burada tercih tamamen sizin, ister benim gibi neredeyse hiç yumurta gözükmeyecek şekilde tümünü köfteye yedirin, isterseniz de gözle görülecek şekilde bırakın yumurtasını. Genel olarak yapılanı yumurtanın ağza gelecek büyüklükte kalmasıdır, bunu da hatırlatayım.
Sonra oturtun o köfteyi marulun ortasına...Offf!
Bu köftede, diğerleri gibi limon sıkma işlemi yok, ne öncesinde, ne sonrasında. Zaten limonla yumurta da bir aşk içinde olmasa gerek!

1 yorum:

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.