22 Ocak 2014 Çarşamba

Tam buğday unlu, Keten tohumlu, ayçekirdekli ekmek


Yalnızca ekmek demek yanlış olur belki de, ekmeküstü bişi kendisi, bi tık üzerinde yani...Tek başın, pasta niyetine...
Tabi ekmeğimizin lezzeti, onu yapan ellerden geliyor, Naz- Melike ortak yapımı...
Haznesini bile ikimiz tutup götürüyoruz makineye, sonra izliyoruz bi süre, yorum yapıyoruz hatta, nasıl karıştırıyor, ne yapıyor ne ediyor bu makine kardeş diye...Zaten potansiyel mevcut, anne-kız, ikimiz de sabahlara kadar konuşabiliriz hiç susmadan. Yani aslında ben bile bir yerden sonra susuyorum da, Naz' ın o minik çenesi hiiç kapanmıyor. Muhabbeti bitse şarkıları, şarkısı bitse şikayetleri bitmiyor. Hatta nerden duyduysa duymuş, almış bi de kaydetmiş hafızasına, dağarcığında Ankara' nın Bağları bile mevcut!
Ve şurası kesin, doğuştan çipli gelen bu neslin herhangi bir hareket, sözcük, bakış, tavır yada bir cümleyi kayda alması inanın saniyeler sürüyor. Lazım geldiği yerde de hoop çıkarıveriyorlar ve siz, dumur! " Nasıl yani??" halinde bakakalıyorsunuz.
Bu ekmeği defalarca kere yaptım, ve bu en sonuncu yaptığıma bayıldım. Ben ekmeğe her seferinde biraz süt eklemeye çalışırım, daha lezzetli geliyor bana sütlü ekmek.



Bu yapışımda içine bir bardak da ayran koydum, çok nefis oldu bana kalırsa, bi de böyle pofuduk pofuduk, ama içi bi o kadar da dolu dolu.
Ve her seferinde zeytinyağının haricinde içine 1 tatlı kaşığı kadar tereyağ koymaya çalışırım. Kokusunu dahi değiştiriyor halis tereyağı ekmeğin. Öğütülmüş keten tohumu,  bir de şeker yerine bal, mutlaka!


Malzemeler sırasıyla:

  • 1 su bardağı ılık süt yada ayran
  • yarım su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 3,5 su bardağı tam buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru instant maya
  • 2 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu
Bip sesi geldiğinde, yani yarım saat dolduğunda:

  • 2-3 çorba kaşığı kadar -zevkinize göre- ayçekirdeği
Verilen sırayla koyduğunuz malzemeleri temel programda - genelde 1. program oluyor, 3 saatlik- pişirin.
Piştiğinde nemini alması için hazneyi metal bir ızgara üzerinde bir süre dinlendirin.
Sonra da alın size doyurucu, besleyici ve nefis bir ekmek....
Bir dipnot daha; 2. ve 3. fotoğraflar yazdan kalma ve sütlü  hali bu ekmeğin, ilk ve sonuncu fotolar ise ayranlı halin muhteşem yansıması...

2 yorum:

  1. Dün uzun süre sonra ekmek yapmak istemiştim ama ölçü kaplarının kayıp olduğunu farkettim. keten tohumu olmak zorunda mı?
    veya yerine ne konulabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmak zorunda değil elbette, ben faydasından ötürü bolca kullanıyorum, çörekotu koyuyorum bazen de. ama yoksa hiçbirini eklemeden de yapılabilir.

      Sil

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.