24 Ekim 2012 Çarşamba

Dondurmalı irmik helvası



Mis gibi kokar ya hani kavrulmuş helva, bütün evi sarar onun o kavruk kokusu. Ocak başındakinin kavurmaktan kolu kopmuştur ama bu zevke değer! Şahsen bazen helva diye kıvranırım ben. İçinde az biraz da fıstık varsa, aman Allahım, değmeyin keyfime.
Bu koş- koşuştur günler içinde eşimle değil belki ama kızımla en büyük keyiflerimizden biri tatlı kaşıklamak. Eşimle değil çünkü kendisi tatlı yemekten pek hazzetmez. Kaşıklamak diyorum çünkü kızımın yaptığı işin adı tam anlamıyla bu. Ortada yenecek bişeyler varsa hemen çatal- kaşık dolabını açıp kendine bir adet kaşık seçiyor ve koşarak tabağa yanaşıyor. Önüne çektiği tabağı başlıyor kaşıklamaya. Öyle güzel ki bu halleri...


Tarif, lezzetine çok güvendiğim Yeşil Kividen. Küçük değişiklikler var tabi...Benim yıllardır yaptığım bir tarifim ve ölçülerim var elbet. Ancak bu tarif değişik geldi ve denemek istedim. Tebrik ederim, iyiki denemişim! Ayrıca helvaya dondurma çok yakıştı, hatta nefis oldu.
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı fındık, ceviz, fıstık ne arzu ederseniz
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • üzerine dilerseniz çikolata sosu
  • İçine mutlaka dondurma!
Şekeri ve sütü tencereye alın ve kaynamaya bırakın. İrmiği tereyağında kavurun ve rengi dönünce fıstığınızı ilave edin.
Kavrulan irmiğe kaynayan sütü ekleyin ve eklerken dikkatli olun. Karıştırarak irmiğin sütü çekmesini sağlayın. 1 yemek kaşığı şekeri ekleyip ocaktan alın.
Arda karıştırarak soğumasını sağlayın.
Çikolata sosunu hazırlayın.
Bir kaseye biraz helvadan koyun ve ortasını açarak dondurmayı yerleştirin. Sonra biraz daha helva ile kaseyi doldurun ve bastırın. Servis tabağına kaseyi ters çevirin. Üzerine biraz sos gezdirin ve afiyetle yiyin.

2 yorum:

  1. Bu nasıl bir görüntü yaaaa :)))
    Mutlaka denemeliyimmm, teşekkürler tarif için.:))

    YanıtlaSil

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.