3 Kasım 2013 Pazar

Peynirli kıyır poğaça

Bazıları yumuşacıktır, lokmalar birbirini kovalar, yedikçe yiyesin gelir hani.
Bazıları ikinci güne kalmaya dayanamaz, tüm özelliğini kaybeder, yapıldığı gün tüketilmesi gerekir cinsten...
Bazısı da böyle kıyır kıyırdır, her daim taze!
Çocukluğumda bizim evde en çok yapılan tariflerden biriydi kendisi. Malzemeler de gayet basit ve hep ezberde. Bazen iç malzemesi hazırlamadan uzun tuzlu çubuk halinde hazırlardı annem. Ben onu daha çok severdim...Üzerine de bolca susam...



  • 250 gr tereyağ yada margarin
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta beyazı
  • 3 yemek kaşığı koyu kıvamlı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 3,5- 4 su bardağı kadar un
  • üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı
İçi için:

  • 1 kase peynir ( lor peyniri, beyaz peynir...)
Üzerine:

  • mavi haşhaş, susam yada çörek otu
Oda sıcaklığındaki tereyağ ile sıvıyağı, yoğurdu, tuz ve şekeri iyice karıştırın.
Karbonatı ve unu ekleyin ve yumuşak bir kıvam alıp, ele yapışmayan bir hamur olana kadar iyice yoğurun.
Bu noktada 15 dakika gibi bir süre ile hamuru dinlendirmek şekil vermek açısından da iyi olacaktır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler kopartıp avuç içinizde açarak ortasına peynir koyun ve yarım ay şeklinde kapatın.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyduğunuz poğaçaların üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün.
Dilerseniz üzerine mavi haşhaş, susam yada çörek otu serpebilirsiniz.
180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.