10 Aralık 2012 Pazartesi

Ispanaklı tavuk ograten


Beşamelli, ıspanaklı, kaşar peynirli bir çeşit tavuk yemeği aslında bana kalırsa. Ama üzeri rendelenmiş peynirle kaplanmış, kabuk bağlamış yemeklere genel olarak verilen isim buymuş. Gratin veya graten diye de çıkabilir karşınıza. Ya da üzerini kaşarla kapladıysanız bir yemeğin ,oldu mu size ograten...


Bi deneyin derim, ben çok beğendim. Eşime her gün öğlen için yemek gönderiyorum, daha sağlıklı beslensin, simitle, poğaçayla, şunla bunla öğününü geçiştirmesin, kaliteli kaliteli yesin içsin, bu sayede sağlıklı olsun, ömrü uzasın, benle daha uzun bir ömür geçirebilsin diye! İnsan sevdiğini, insan çok sevdiğini...

Eşim ve bir kaç arkadaşı birlikte yiyorlar yemeklerini. Duyumlarıma göre orada da pek sevilmiş, beğenilmiş. Afiyet şeker olsun deyip geçelim malzemelere.

  • 300 gr kadar ıspanak
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 3 tane haşlanmış tavuk budu
  • tuz, karabiber
  • zeytinyağı
Beşamel sos için:

  • 2 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • tereyağ
  • muskat rendesi
Üzeri için:

  • kaşar peyniri rendesi
Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz ıspanağı doğrayın. İnce ince doğradığınız soğanı ve sarımsağı zeytinyağında çevirin. Üzerine ıspanağı koyup kavurun. Tuzunu ekleyip ocaktan alın.
Haşladığınız tavuk etlerini çok küçük olmayacak şekilde didin.
Diğer taraftan tereyağında unu kavurun. Üzerine soğuk sütü yavaş yavaş ekleyin ve bu esnada sürekli çırpın. Koyulaşmaya başlayınca muskat rendesini ekleyin. Çok koyulaşmasına izin vermeyin, zira şahsım adına beşamel sosun koyu kıvamlısı pek makbul değil.
Fırın kabının tabanına tavukları yerleştirin. Üzerine sotelenmiş ıspanağı yayın. Ispanakların üzerine de hazırladığınız beşamel sosu, en üste de kaşar peyniri döşeyin.
200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıktığında 5 dakika kadar bekletip dilimleyerek servis yapın.




1 yorum:

Yorumlarınız benim için çok değerli ve önemli. Her yeni fikrin, görüşün, düşüncenin bana katacağı birşeyler mutlaka vardır. Hepinize teşekkür ederim.